Zes weken zonder school. Geen clubjes, geen toetsen, geen gehaast in de ochtend. Voor veel (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen, en hun ouders, is de zomervakantie een periode waarin er eindelijk weer ruimte ontstaat. Ruimte om te ademen, te ontladen, en weer op te bloeien.
Maar dat gaat niet vanzelf. Waar het schoolsysteem even pauzeert, loopt het denken van je kind gewoon door. En jij probeert dat allemaal te volgen, aan te vullen, te sturen, te verzachten. Terwijl je zelf misschien juist verlangt naar rust, overzicht en even niks hoeven.
Deze blog is er voor jou als ouder. Ter inspiratie, ter geruststelling, en vooral als reminder: de zomervakantie mag ook voor jou fijn en haalbaar zijn.
Eerst: even ontladen
Het is heel normaal dat de eerste vakantiedagen wat rommelig voelen. Veel kinderen schakelen niet van de ene op de andere dag over van ‘overleven’ naar ‘ontspannen’. Laat ze dus even lummelen, uitslapen, vervelen, hangen… zonder dat jij meteen denkt: “Help, het wordt een zomer vol strijd.”
Even niks hoeven is voor hun hoofd pure winst.
En dan… komt de energie terug
Wat je daarna vaak ziet gebeuren: ze bloeien op. Ze krijgen weer ideeën, gaan zelf dingen bedenken, stellen vragen waar jij zelf ook weer van moet googelen. Ze willen eropuit, ontdekken, leren, creëren. Want als er geen ‘hokjesdruk’ is, komt er vanzelf weer ruimte voor nieuwsgierigheid, creativiteit en spel.
Wil je toch wat tips:
- Ga naar buiten
Natuur doet wonderen voor hoofd en lijf. Ga wandelen, hutten bouwen, sporen zoeken, fietsen, picknicken. - Voed de nieuwsgierigheid
Een bezoek aan een museum (met museumkaart goed te doen), een dagje naar een wetenschapscentrum of openluchtmuseum. - Laat ze zelf een ‘project’ kiezen
Of het nou gaat om een knikkerbaan bouwen, het menu samenstellen of een eigen quiz bedenken: geef ze de ruimte om zelf initiatief te nemen. - Themaweken
Hou thuis een week lang een ‘uitvindersweek’, ‘ruimteweek’ of ‘dierenweek’ met bijpassende (knutsel)activiteiten, boeken en filmpjes. - Spellen en puzzels
Uitdagende bordspellen, bouwprojecten of ingewikkelde puzzels kunnen zorgen voor focus en plezier.
Denk ook aan jezelf
De was hoeft niet altijd direct gedaan. Die vlek op het shirt? Kan nog prima een dagje mee. De vloer? Die mag best een keer overgeslagen worden.
Gun jezelf rustmomenten. Plan bewust tijd voor jezelf in. Regel die oppas. Laat ze een keer logeren. Niet omdat het echt moet, maar omdat jij er ook mag zijn. Je hoeft deze weken niet alleen maar te doen wat je kind leuk of interessant vindt , al is het ook gewoon heel leuk om aan te sluiten bij hun interesse.
Laat ze zich vervelen, stimuleer eigen initiatief, maar wees duidelijk:
“Vervelen mag, mij vervelen mag niet.”
Tot slot
Je kind zal zich deze zomer niet herinneren hoe schoon het huis was, of hoe georganiseerd alles verliep. Wat blijft hangen zijn de momenten van plezier, samen genieten, van jezelf mogen zijn. En dat geldt ook voor jou.
Maak er een zomer van die werkt voor jullie allemaal. Veel plezier!